Lentoyhtiö Norra ja Salpauslento koulutusyhteistyöhön

Helsinkiläisen Aerocom Aviationin lentokoulu Salpauslento ryhtyy kouluttamaan Norralle uusia liikennelentäjiä. Monipuolinen koulutuskokonaisuus avaa ammattilentäjän urasta haaveileville mahdollisuuden ammattiin 24 kuukaudessa, eikä aiempaa ilmailualan koulutusta tai kokemusta tarvita. Kuva: Nordic Regional Airlines (Norra)

 

Suomalainen lentoyhtiö Nordic Regional Airlines (Norra) hakee uusia liikennelentäjiä helsinkiläisen Aerocom Aviationin omistaman lentokoulu Salpauslennon rakentaman koulutusohjelman kautta. Ensi vuonna alkava koulutuskokonaisuus avaa ammattilentäjän urasta haaveileville mahdollisuuden ammattiin. Pienryhmänä lähiopetuksena tapahtuvassa koulutusohjelmassa valmistuu valmiiksi lentäjäksi noin 24 kuukaudessa, eikä aiempaa ilmailualan koulutusta vaadita. Menestyksekkäästi suoritettu koulutus mahdollistaa työllistymisen Norran palvelukseen liikennelentäjänä.

 

Helsinkiläinen lentoyhtiö Aerocom Aviation, joka tunnetaan liikeluokan helikoptereilla ja jetillä operoivasta Helsinki Citycopterista ja ACXJET:istä, osti viime vuonna Suomen vanhimpiin lentokouluihin kuuluvan Salpauslennon ja sen SL Flight Training -lentokoulutusbrändin. Lentoyhtiölle koulutustoiminta mahdollistaa paitsi omien opettajakelpuutuksen omaavien lentäjien ympärivuotisen työllistämisen, myös kokonaisvaltaiset lentokoulutukset ammattilentäjän urasta haaveileville. Lentoyhtiö Norran kanssa suunniteltu ab initio -koulutuspolku tarjoaa oppilaille väylän työllistyä Norralle liikennelentäjäksi. Ab initio on alalla yleisesti käytetty termi kuvaamaan lentäjien koulutusta alusta saakka, eli nollakokemukselta liikennelentokoneen ohjaamoon. Lentoyhtiö ja lentokoulu haastattelevat ja valitsevat kurssille hyväksyttävät oppilaat, ja kurssin menestyksekkäästi suorittaneilla on mahdollisuus työllistyä liikennelentäjäksi.

”Yhteistyömme Norran kanssa mahdollistaa oppilaille paitsi pääsyn perinteiseen ja hyvin käytännönläheiseen koulutukseen, myös himoitun työpaikan lentäjänä. Pystymme aktiivisena lentoyhtiönä tuomaan opiskelijoille aidon tuntuman lento-operoinnin päivittäisarkeen, sillä lentokoulu sijaitsee yhteisissä tiloissa lentokoneita ja helikoptereita kaupallisesti operoivan lentoyhtiömme kanssa. Opiskelijat pääsevät osana lentäjäkoulutustamme seuraamaan Aerocom Aviationin molempien brändien, Helsinki Citycopterin ja ACXJET:in, toimintoja maassa lentotoiminnasta aina lentokaluston ja henkilöstön ylläpitoon sekä johtamiseen”, taustoittaa Aerocom Aviation Oy:n ja Salpauslennon vastuullinen johtaja sekä perustajaosakas Ari Kallinen ja lisää:

”Räätälöimämme koulutus erottautuukin sillä, että sen yhteydessä avautuu konkreettinen näkymä siihen, mitä kaikkia osa-alueita lentoyhtiössä tulee ottaa huomioon. Näin koulutuksen jälkeinen uuden ammatin sisäistäminen on nopeampaa ja Norra saa kurssiltamme jo valmiiksi normaalia laajemman osaamisen omaavia lentäjiä.”

Norra on suomalainen vuonna 1993 perustettu lentoyhtiö, joka on erikoistunut tuottamaan alueellista lentoliikennettä muille lentoyhtiöille. Norralla on 12 ATR 72 -potkuriturbiinilentokonetta ja 12 Embraer 190 -suihkumoottorilentokonetta, jotka on maalattu asiakaslentoyhtiön väreihin.

”Ab initio -koulutusohjelmaan valituille oppilaille tarjoamme ehdollista työllistymislupausta, mikä tarkoittaa mahdollisuutta aloittaa oma liikennelentäjän urapolku Norran ATR 72 -laivastossa perämiehenä. Nyt solmittu yhteistyösopimus Salpauslennon kanssa mahdollistaa meille hyvien ja ammattitaitoisten liikennelentäjien saatavuuden myös jatkossa,” Norran lentotoiminnan johtaja Timo Riski toteaa.

Lentotoiminnan ohella Norra tuottaa muun muassa miehistönkuljetuspalveluja ja jäänpoistopalveluja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lentoyhtiö työllistää noin 730 suomalaista ilmailualan ammattilaista.

SL Flight Training on yksi Suomen vanhimmista ilmailualan ammattioppilaitoksista. Se kouluttaa ammattilentäjiä niin kiinteäsiipisiin lentokoneisiin, kuin myös helikoptereihin. Koulusta on valmistunut yli 700 ammattilentäjää, jotka ovat työllistyneet lukuisiin lentoyhtiöihin ympäri maailmaa. Norralla lentää jo nykyään useita Salpauslennolta aiemmin valmistuneita oppilaita. 

”Salpauslennon koulutusohjelma on Kelan hyväksymä, joten siihen voi hakea opintotukea. Ensimmäinen kuuden oppilaan ammattilentäjäkurssi alkaa alkuvuodesta. Haku sille on nyt avoinna ja jatkuu lokakuun loppuun. Tulemme valintamenettelyn läpäisevien hakijoiden määrästä riippuen aloittamaan ensi vuoden aikana yhden tai kaksi kurssia”, lisää Aerocom Aviation Oy:n ja Helsinki Citycopterin kaupallinen johtaja sekä perustajaosakas Joonas Nurmi.

SL Flight Trainingin liikennelentäjäkurssi toteutetaan pienryhmässä, millä varmistetaan koulutuksen käytännönläheinen toteutuminen. Teoriaosuudet opetetaan virtuaalikurssien sijaan lähiopetuksena. Ammattilentäjien koulutuksessa kiinnitetään huomiota myös lentämisen ympäristöystävällisiin käytäntöihin ja ilmailun kestävään kehitykseen. Ehdollisen työllistymislupauksen sisältävä liikennelentäjäkurssi kestää noin kaksi vuotta ja kurssin hinta on 139 500 euroa. Norran ab initio -koulutusohjelmaan valittujen oppilaiden lisäksi Salpauslento tarjoaa soveltuville hakijoille ammattilentäjän koulutusta myös omiin tarpeisiinsa esimerkiksi yhtiön oman ACXJET:in Citation CJ4 -liikesuihkukoneen perämieheksi.

 

Aerocom Aviation

Vuonna 1970 perustettu lentokoulu Salpauslento, 2020 perustettu lentoyhtiö Helsinki Citycopter ja uusi ACXJET ovat Joonas Nurmen ja Ari Kallisen perustaman Aerocom Aviation Oy:n aputoiminimiä. Vuonna 2023 yhtiön liikevaihto oli 1,6 miljoonaa ja tilikauden tulos positiivinen. Lentoyhtiö työllistää 10 ilmailun ammattilaista.

Helsinki Citycopter -lentoyhtiön tilauslentoliikenteen kalustona on Airbusin valmistamia edustustason ACH130, H125 ja EC120 -helikoptereita ja Cessna Citation CJ4 -suihkulentokone.

Yhtiön strategiana on valmistautua lentoliikenteen sähköistymiseen ja aloittaa ilmailuviranomaisten määräyspohjan valmistuttua operointi eVTOL-aluksilla ensimmäisten joukossa Pohjoismaissa.

Uudenmaan liitto palkitsi Citycopterin vuoden Start Up -yrityksenä vuonna 2022. Lentoyhtiö on mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa ja Helsingin kaupungin vastuullista matkailua edistävässä kumppanuusverkostossa.

 

Lähde: Norra, Salpauslento 30.9.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma Säästöpankki Oyj:n toimitusjohtajaksi Karri Alameri

Näistä syistä suomalaiset irtisanoutuvat

Palkkaus vaikuttaa työpaikan vetovoimaan eniten -tutkimus