Saako johtaja näyttää epävarmalta?

Aikamme suurimmat haasteet – koronan jälkeinen epävarmuus, tekoälyn nousu ja talouden haasteet – vaativat uudenlaista johtajuutta. Mutta millaista johtajuutta? Tätä Petteri Lillbergin uutuuskirja Epävarmuus – mikä mahdollisuus haastaa pohtimaan.


 

Epävarmuuden syleily on johtajan tärkein taito, sanoo aiheesta kirjan kirjoittanut Petteri Lillberg.

  • Varmuuden priorisointi estää johtajia ja yrityksiä löytämästä uutta ja keksimästä itseään uudelleen.
  • Epävarmuus - mikä mahdollisuus -kirja on inspiroiva löytöretki epävarmuuteen yritysten ja johtajien henkilökohtaisen uudistumisen moottorina.

Aikamme suurimmat haasteet – koronan jälkeinen epävarmuus, tekoälyn nousu ja talouden haasteet – vaativat uudenlaista johtajuutta. Mutta millaista johtajuutta? Tätä Petteri Lillbergin uutuuskirja Epävarmuus – mikä mahdollisuus haastaa pohtimaan.

– Ihmisen, jonka on oltava varma ja koko ajan oikeassa, on vaikea uudistua, Lillberg sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi erään yrityksen huippujohtajan, joka koronakeväänä 2020, huokaisi vihdoinkin elävänsä. Tuolloin koitti aika, jolloin maailma kääntyi ylösalaisin. Muutamaa kuukautta aikaisemmin hyväksytyillä budjeteilla ei ollut enää mitään arvoa eikä eilisen datasta voinut ennustaa huomista. Oli luotettava omaan vaistoonsa ja antauduttava epävarmuuden vietäväksi.

– Ajatus siitä, että epävarmuus on jatkuvaa ja syvenevää, ei ole uusi idea, mutta haastattelemani johtajan reaktio oli, Lillberg kertoo.

­ – Keskustelumme nimittäin kääntyi siihen, miten yksinkertaisen vapauttavaa oli, kun totutut tavat, käytännöt ja ajattelumallit eivät enää tarjonneetkaan varmoiksi koettuja automaattivastauksia ja prosessikaavioita siihen, mitä yrityksen ja sen johdon tulisi tehdä seuraavaksi. Samalla kun epävarmuus näytti vapauttavan pomot löytämään johtajuutensa ja keksimään itsensä uudelleen, se teki saman koko organisaatiolle. Epävarmuus synnytti ja nosti esiin aivan uusia vastuunkantajia.

Vuonna 2024 emme elä yhtään sen varmemmassa maailmassa. Sen ei kuitenkaan pitäisi antaa lannistaa.

– Epävarmuus tuo johtajien huonot ja vahvat puolet esiin. Se voi saada aikaan mikromanageerausta, varmuuden priorisointia ja hierarkian lisäämistä sekä johtaa kyvyttömyyteen tehdä päätöksiä. Mutta se voi myös vapauttaa menneestä ja auttaa keksimään itse ratkaisuja, Lillberg pohtii.

Hän uskoo, että työpaikoilla, joissa pelataan aina varman päälle ja johtajien on tiedettävä oikea vastaus mikrosekunnissa kysymykseen kuin kysymykseen, ihmiset eivät voi hyvin.

– Epävarmuudessa meillä on tilaa olla enemmän sitä, mitä koemme itse aidosti olevamme.

Eikä Lillberg tarkoita epävarmuuden syleilemisellä riskialtista hyppäämistä tuntemattomaan.

– Rahalla on väliä eikä edes epävarmuudessa voi mennä avoimella sekillä mihin vaan. Epävarmuudessa hyvä taloudenpidon rooli vain korostuu, Lillberg huomauttaa.

Epävarmuus – mikä mahdollisuus on ensimmäinen suomenkielinen matkaopas johtamiseen syvässä epävarmuudessa sekä uudistumiseen niin henkilökohtaisesti kuin koko organisaationkin kulmasta. Kirja tuulettaa luutuneita oletuksia prosesseista, rakenteista ja päätösten perusteluista syvän epävarmuuden toimintaympäristössä.

Petteri Lillberg on liikkeenjohtaja ja strategian ammattilainen, jonka keskeiset elämänopit ja urapolku liittyvät talouden syviin epävarmuuskohtiin ja niistä nouseviin uusiin mahdollisuuksiin.

Tätä nykyä Petteri Lillberg työskentelee kestävämmän digitalisaation ja liiketoiminnan puolesta Knowitissa,  pohjoismaisessa IT-, digi- ja liikkeenjohdon konsulttiyrityksessä. Hän on aiemmin kirjoittanut yhdessä Riku Mattilan kanssa vastuullisen markkinoinnin teoksen Kestävä markkinointi – Ilmastomuutosopas brändeille (Alma Talent 2020).

 

Kirjan tiedot:

Petteri Lillberg

Epävarmuus – mikä mahdollisuus

ISBN: 978-952-14-5110-2

171 sivua, 62 €

 

Lähde: Alma Insights 19.9.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näistä syistä suomalaiset irtisanoutuvat

Palkkaus vaikuttaa työpaikan vetovoimaan eniten -tutkimus

Scandic Hotels Oy:n henkilöstöjohtajaksi Pia Tuomi