Barona lisää hoitajien kansainvälistä rekrytointia

Suomeen saapuu tänä vuonna Baronan kautta noin 300 hoitajaa Filippiineiltä ja Intiasta, ja vuonna 2023 rekrytointien ennakoidaan kolminkertaistuvan.


 

Henkilöstöpalveluyritys Barona kasvattaa sosiaali- ja terveysalan liiketoimintaa sekä tavoitteita. Alan henkilöstöpulan ratkaisemisessa avainasemassa on kansainvälinen rekrytointi. Tänä vuonna Suomeen saapuu Baronan kautta noin 300 hoitajaa Filippiineiltä ja Intiasta, ja vuonna 2023 rekrytointien ennakoidaan kolminkertaistuvan. Hoitajia saapuu joka puolelle Suomea, esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Kuopioon ja Sodankylään. 

Baronasta on lyhyessä ajassa tullut yksi Suomen suurimmista kansainvälisistä rekrytoijista sotealalla. 

Suomen julkista sektoria vaivaa syvä työvoimapula, jota työikäisen väestön eläköityminen ja huoltosuhteen heikkeneminen entisestään vaikeuttaa. Baronan Työnantajatutkimuksen mukaan 52 prosenttia julkisen sektorin työnantajista kuvaa työvoimapulaa pahemmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Merkittävä osa tätä on sosiaali- ja terveysalan hoitajapula, jonka ratkaisemiseen tarvitaan kansainvälisiä osaajia. 

Koronapandemian vaikeimman aallon väistyttyä kesällä 2021 Barona arvioi sotealan kansainvälisen rekrytoinnin tarpeen uudelleen. Viime vuonna Barona rekrytoi yhteensä noin 100 hoitajaa ulkomailta. 

”Sotelan kansainväliset rekrytoinnin tavoitteemme ovat kymmenkertaistuneet viime vuodesta. Tänä vuonna kauttamme saapuu Suomeen noin 300 hoitajaa, mutta vuoden loppuun mennessä tulemme solmimaan sopimukset yhteensä yli 800 hoitajan rekrytoinnista”, toteaa Baronan sosiaali- ja terveysalasta vastaava johtaja Simo Lohi

Vastuullinen rekrytointi keskeistä

Baronalla on yli 10 vuoden historia rekrytoinneista Filippiineiltä, mutta työvoimatarpeen syvyydestä johtuen on ollut välttämätöntä löytää uusia lähtömaita. Tänä vuonna aloitettiin rekrytoinnit Intiasta. 

”Valikoimme lähtömaat sekä kumppanimme erittäin tarkasti noudattaen vastuullisen kansainvälisen rekrytoinnin malliamme. Myös Intiassa on sairaanhoitajia yli maan oman tarpeen, ja olemme löytäneet sieltä sellaiset kumppanit, joiden avulla rekrytointi voidaan hoitaa eettisesti ja laadukkaasti. Ensikokemukset intialaisista hoitajista ovat olleet hyviä, erityisesti ammattiosaamisen tasoa on kiitelty”, Lohi jatkaa. 

Barona on saanut YK:n alaiselta Kansainväliseltä työjärjestöltä (ILO) eettisen rekrytoinnin tunnustuksen. Hoitajien kielikoulutuksesta huolehtii pääosin Baronan tytäryhtiö Arffman, ja Suomeen saapuessaan hoitajilla on riittävä suomen kielen taito. 

Sosiaali- ja terveysalalla ulkomaiset tutkinnot eivät automaattisesti takaa pätevyyttä ammatinharjoittamiseen Suomessa, ja tästä johtuen kansainvälisten hoitajien on täydennettävä opintojaan vastaamaan suomalaisia tutkintoja. Pätevyyden ja osaamisen tunnistamiselle tulisi luoda nykyistä selkeämpi ja suoraviivaisempi polku. 

"Tällä hetkellä kansainvälisen sairaanhoitajan pätevöityminen rekisteröidyksi lähihoitajaksi Suomeen kestää 8-12 kuukautta. Pätevöityminen sairaanhoitajaksi ei välttämättä kestä yhtään pidempään, mutta prosessi on kallis ja monimutkainen. Meidän on tunnistettava ja tunnustettava ulkomaisten hoitajien kyvyt paremmin ja luotava nopeampi pätevöitymispolku, jolloin he pääsisivät auttamaan päivystyksissä ja purkamaan leikkausjonoja sairaanhoitajina”, toteaa Baronan kansainvälisestä työvoimasta vastaava johtaja Elina Koskela

Tulevaisuudessa Baronan sotealan rekrytointi laajenee muihin Pohjoismaihin. 

Barona kertoi asiasta tiedotteessaan 14.11.2022.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näistä syistä suomalaiset irtisanoutuvat

Palkkaus vaikuttaa työpaikan vetovoimaan eniten -tutkimus

Scandic Hotels Oy:n henkilöstöjohtajaksi Pia Tuomi