Etätyö asettaa haasteita esimiehille -kysely
Tulosten mukaan erityisesti esihenkilöt ovat olleet koetuksella, koska etätyö on entistä itseohjautuvampaa, mutta työntekijät kaipaavat silti johtamista. |
YTK-Yhdistys toteutti jäsenistölleen maalis-huhtikuussa ”Työntekijäkokemus 2021” -kyselyn*. Tulosten mukaan erityisesti esihenkilöt ovat olleet koetuksella, koska etätyö on entistä itseohjautuvampaa, mutta työntekijät kaipaavat silti johtamista. Vain 16 prosenttia vastaajista kokee johtamisen merkityksen vähentyneen pysyvästi.
Esihenkilöt kokevat kuormitusta ja haasteita erityisesti työn järjestelyssä, työn ja vapaan rajaamisessa sekä palautumisessa, mikä heijastuu työssä jaksamiseen. Esimerkiksi lähes puolet esihenkilöistä kokee, että rajanveto työn ja vapaan välillä on aiempaa hankalampaa. Niin ikään yli 40 prosenttia kaikista vastaajista koki rajanvedon olevan vaikeaa.
Esihenkilöt kokivat etäaikana työn järjestelyn ja palautumisen toteutuneen aiempaa huonommin (merkitty punaisella). Kaikista vastaajista kuitenkin enemmistö koki työn ja vapaan sommittelun sekä tauotuksen toteutuneen aiempaa paremmin (merkitty vihreällä). Harmaalla ei muutosta-vastaukset. Työntekijäkokemus 2021 -kysely*
Huomionarvoista esihenkilöiden kohdalla on myös johtamisen merkitys. Etätyö on entistä itseohjautuvampaa, mutta työntekijät kaipaavat silti johtamista. Vain 16 prosenttia vastaajista kokee johtamisen merkityksen vähentyneen pysyvästi.
Uudenlainen vuorovaikutus, merkityksellisyys ja arvojen yhteensopivuus korostuvat jatkossa
Etätyölle tyypillinen itseohjautuvuuden kasvu näkyy myös kyselyn vastauksissa: 66 prosenttia vastaajista koki itseohjautuvuuden lisääntyneen ja 44 prosenttia myös oman aktiivisuutensa ja tuottavuutensa parantuneen.
Työntekijöiden kokemukset esihenkilöistä ja johdosta kertovat toisaalta luottamuksen vahvistumisesta, mutta myös etääntymisestä. Vastaajista yli kolmannes (36 %) kertoi luottamuksensa vahvistuneen, vaikka esihenkilöiden läsnäolon etätyöarjessa koettiin vähentyneen (49 % vastaajista). Yli kolmasosa (35 %) vastanneista työntekijöistä koki myös palautteen ja palkitsevuuden tunteen vähentyneen. Lisäksi empatian sekä tarpeiden tunnistamisen koki vähentyneen 36 % vastaajista.
”Positiivista on luottamuksen vahvistuminen, joka kannattaisikin nyt hyödyntää työyhteisöissä keskittämällä voimavaroja aktiiviseen yhteydenpitoon. Muutos edellyttää yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen uudelleenrakentamista”, toteaa YTK-Yhdistyksen johtaja Ilona Kangas.
Lähes puolella (49 %) kyselyn vastaajista asioiden ja tapojen nopeasta omaksumisesta on tullut tärkeämpää kuluneen 12 kk:n aikana ja 38 prosenttia koki entistä tärkeämmäksi työn ja oman arvomaailman yhteensopivuuden.
*Työntekijäkokemus 2021 -tutkimus toteutettiin verkkokyselynä maalis-huhtikuussa 2021 edellisen 12 kk:n aikana etätyötä tehneelle 1002 vastaajalle. Kyselyn tavoitteena oli ymmärtää muutosta, jonka siirtyminen etätöihin on saanut aikaan kokemuksissamme työstä. Kysely tehtiin YTK-Yhdistyksen jäsenistölle ja sen toteutti Pentagon Insight ja HR Legal Services.
YTK julkisti tutkimuksensa tulokset 29.6.2022.
Kommentit
Lähetä kommentti