Koeaika – näin se toimii!

Koeaika tarjoaa sekä työnantajalle että työntekijälle mahdollisuuden purkaa työsuhde ilman irtisanomisaikaa. Kuva: fruugo.fi


 

Miten koeaika toimii, entä kuinka pitkä se saa olla? Kokosimme tähän artikkeliin tärkeimmät tärpit koeajasta.

 

Useimmissa työsopimuksissa määritellään uudelle työsuhteelle koeaika, jonka aikana sekä työnantajalla että työntekijällä on oikeus purkaa työsopimus ilman irtisanomisaikaa

Koeajasta on sovittava niin, että sekä työnantaja että työntekijä ovat selkeästi tietoisia koeaikaehdosta ja koeajan pituudesta.

Koeajasta voidaan sopia työsuhteen pituudesta riippumatta. Siitä on sovittava ennen työnteon aloittamista, koska koeaika alkaa kulua työnteon aloittamisesta. 

Jos työnantaja on velvollinen noudattamaan työehtosopimusta, tulee työnantajan ottaa huomioon siinä olevat määräykset koeajasta.

 

Kuinka pitkä koeaika voi olla?

 

Koeaika voi pisimmillään kestää kuusi kuukautta. Jos työntekijä on kuitenkin koeaikana ollut työkyvyttömyyden tai perhevapaan vuoksi poissa työstä, työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa kuukaudella kutakin työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoihin sisältyvää 30 kalenteripäivää kohden. 

Pidentämisestä on ilmoitettava työntekijälle ennen kuin koeaika päättyy.

Määräaikaisessa työsopimuksessa koeaika saa olla korkeintaan puolet sopimuksen kestosta, ei kuitenkaan yli kuutta kuukautta.

 

Työsuhteen purkaminen koeajalla

 

Työsopimus voidaan purkaa koeajalla joko työnantajan tai työntekijän aloitteesta riippumatta työsopimuksen kestosta tai tyypistä – oli kyse sitten vakituisesta tai määräaikaisesta työsuhteesta.

Työsuhteen purkaminen koeajalla vaatii työnantajalta perusteet, mutta tästä huolimatta työsopimuslaissa ei ole luetteloa perusteista, jotka olisivat hyväksyttäviä työsuhteen purkamiselle koeajalla.

Purku ei saa kuitenkaan koskaan perustua syrjiviin tai epäasiallisiin perusteisiin. Syrjivistä perusteista on luettelo yhdenvertaisuuslaissa

Lue lisää työsuhteen purkamisesta koeajalla täältä »

 

Aiheuttaako työsuhteen purkaminen koeajalla karenssin?

 

Mikäli työntekijä päättää itse työsuhteensa esimerkiksi irtisanoutumalla, seuraa tästä tavallisesti työsuhteen pituudesta riippuen 30 tai 45 päivän karenssi, jonka aikana hän ei ole oikeutettu työttömyysetuuksiin.

Kun työsuhde puretaan koeajalla, pyytää TE-toimisto usein lisäselvityksiä työsuhteen päättymisen syistä, joista voidaan päätellä, onko työttömyys itse aiheutettua.

Karenssi voidaan perua jos työsuhteen purkamiselle koeajalla on ollut painavat perusteet. Tällaisia perusteita voivat olla esimerkiksi työskentelyolosuhteiden epäasiallisuus tai työmatkan pituuden kohtuuttomuus.

Myös se, että työnantaja jättää toistuvasti palkan maksamatta, on syy työsuhteen purkamiselle ilman karenssia.

 

Lähteet: Työsuojelu.fi, Minilex

 

Kirjoittaja: Anna Mäkelä

 

Artikkeli on julkaistu Duunitori.fi -sivustolla 22.8.2022.

 

Lue myös:

Kannattaako vakituisesta työstä irtisanoutua? Kysy itseltäsi nämä kysymykset

Kun työsuhde päättyy ­– työntekijän oikeudet irtisanomistilanteessa tai työsopimuksen purkautuessa

Ida, 28, irtisanottiin ilman ennakkovaroitusta – ”Näin heti, että tulossa on jotain helvetin ikävää”

Inka sai kahdet potkut peräkkäin – kertoo nyt, miltä irtisanominen tuntuu


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma Säästöpankki Oyj:n toimitusjohtajaksi Karri Alameri

Hanken vihkii kunniatohtoreita

Naisjohtajien osuus Suomessa kasvanut