Työntekijät ja työnantajat eri linjoilla palkka-avoimuudesta

Työntekijöistä 70 prosenttia uskoo, että palkan avoin kertominen työpaikkailmoituksessa kasvattaa hakijoiden lukumäärää. Työnantajista sitä mieltä on 37 prosenttia. Kuva: Wikipedia


 

Suomalaisista palkansaajista 90 prosenttia on sitä mieltä, että työpaikkailmoituksissa tulee kertoa tarjolla oleva palkka. Työnantajista vastaava osuus on 60 prosenttia. Näkemysero työntekijöiden ja työnantajien välillä on suuri. Työntekijöistä 70 prosenttia uskoo, että palkan avoin kertominen työpaikkailmoituksessa kasvattaa hakijoiden lukumäärää. Työnantajista sitä mieltä on 37 prosenttia. 26 prosenttia työnantajista ei aio julkaista palkkoja työpaikkailmoituksissaan nyt eikä tulevaisuudessa. Tiedot selviävät Oikotien maaliskuussa tekemästä kyselytutkimuksesta. Palkka-avoimuudesta Suomessa hyötyisivät etenkin naiset ja nuoret.

 

90 prosenttia työntekijöistä on sitä mieltä, että työpaikkailmoituksissa tulee kertoa tarjolla oleva palkka. Työnantajien joukossa näkemys on 30 prosenttia harvinaisempi.

– Palkka-avoimuudessa näkemysero työntekijöiden ja työnantajien välillä on selkeä. Työntekijöistä 70 prosenttia uskoo, että palkan avoin kertominen työpaikkailmoituksessa kasvattaa hakijoiden lukumäärää. Työnantajista sitä mieltä on 37 prosenttia, Oikotie Työpaikkojen johtaja Joonas Pihlajamaa sanoo.

Työnantajista 20 prosenttia ei usko palkan julkisen kertomisen kasvattavan avoimien työpaikkojen hakijoiden määrää. Liki puolella työnantajista ei ole asiaan kantaa.

26 prosenttia työnantajista ei aio julkaista palkkoja työpaikkailmoituksissaan nyt eikä tulevaisuudessa.

Tiedot selviävät Oikotien työntekijöille ja työnantajille tekemässä kyselytutkimuksessa. Kyselytutkimukseen vastasi 2572 palkansaajaa ja 77 työnantajaa. Kyselytutkimus tehtiin maaliskuussa.

 

Puolet työnantajista näkee mahdollisuuksia

 

Joka neljännellä työnantajalla on jo työtehtävän palkka mukana työpaikkailmoituksissaan. Ja toinen neljännes työnantajista on kiinnostunut lähitulevaisuudessa kokeilemaan palkan avointa ilmoittamista työpaikkailmoituksissa.

– Puolet työnantajista joko on jo julkisesta avoin palkasta rekrytoidessaan tai on kiinnostunut lähiaikoina kokeilemaan palkka-avoimuutta työpaikkailmoituksissaan. Suomalainen suhtautuminen palkka-avoimuuteen tuntuu olevan muuttumassa, Pihlajamaa kommentoi.

54 prosenttia suomalaisista työntekijöistä kokee, että palkkojen perusteet eivät ole selkeitä omalla työpaikalla. 66 prosenttia kokee, ettei palkoista voida keskustella työpaikalla avoimesti. Nämä selviävät viime vuoden kansallisesta Vastuullinen työnantaja -tutkimuksesta.

– Työntekijöiden keskuudessa on selkeää halua laajempaan palkka-avoimuuteen. Tärkeintä usein on reiluuden kokemus: erilaisista tehtävistä ei odoteta samaa palkkaa, mutta halutaan tietää oman palkan olevan samalla viivalla kollegoiden kanssa. Työnantajalle taas palkka-avoimuus on tällä hetkellä keino menestyä rekrymarkkinoilla. Potentiaalisten työnhakijoiden joukossa avoimuus todennäköisesti lisää pestin kiinnostavuutta, Pihlajamaa kertoo.

 

Etenkin nuoret ja naiset hyötyisivät

 

Oikotie Työpaikat lisäsi viime kuussa työpaikkailmoituksiin mahdollisuuden erilliseen palkka-ilmoituksen.

– Totta kai palkan suuruuden on voinut aina ilmoittaa työpaikkailmoituksen vapaassa tekstissä, mutta erillinen kenttä palkalle kannustaa siihen. Samassa järjestelmä kysyy palkkaan liittyviä lisätietoja – esimerkiksi työsuhde-etuja, Pihlajamaa toteaa.

Palkka-avoimuus olisi erityisen tärkeää nuorille, joilla ei ole vielä käsitystä eri työtehtävien ja työpaikkojen palkkatasosta. Avoimuus myös palkkauksessa madaltaa nuorten kynnystä työelämään.

– Palkka on kotimaisessa työkulttuurissa vaiettu aihe, ja erityisen hankalaa siitä kysyminen on nuorille. Avoimuudella kitketään vääristyneitä stereotypioita ja myös lisätään alojen kiinnostavuutta, Pihlajamaa päättää.

Naiset on toinen ryhmä, jolle palkka-avoimuus olisi eduksi. Naisten euro on edelleen alle euron. Eroavaisuuden kaventamista vauhdittaisi, jos palkkojen suuruus olisi nykyistä avoimemmin tiedossa.

Verkkomarkkinapaikka Oikotie kertoi asiasta tiedotteessaan 14.4.2022.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näistä syistä suomalaiset irtisanoutuvat

Palkkaus vaikuttaa työpaikan vetovoimaan eniten -tutkimus

Scandic Hotels Oy:n henkilöstöjohtajaksi Pia Tuomi