Vuoden ulkosuomalainen 2021 on tutkija Joy Wolfram
Joy Wolfram. Kuva: Daniel Hubert |
Suomi-Seura ry on valinnut Vuoden ulkosuomalaiseksi 2021 apulaisprofessori Joy Wolframin. Yhdysvalloissa asuva nanotieteilijä kehittää tutkimusryhmänsä kanssa uusia hoitokeinoja syöpään ja muihin vakaviin sairauksiin. Saamme kiittää nanoteknolgiaa myös COVID-19 RNA-rokotteesta. Wolfram toimii apulaisprofessorina Floridan Mayo-klinikalla.
Joy Wolfram on julkaissut kuutisenkymmentä tieteellistä julkaisua ja saanut yli 30 akateemista kunniamainintaa. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes valitsi hänet vuonna 2019 maailman lupaavimpien alle 30-vuotiaiden terveysalan vaikuttajien listalle.
”Suomi-Seura haluaa valinnalla kunnioittaa Tutkitun tiedon -teemavuotta 2021. Haluamme myös kiinnittää huomiota ulkosuomalaisuuden moninaisuuteen ja vähemmistöjen rooliin. Joy Wolfram on erinomainen esimerkki siitä, että ulkosuomalaisten keskuudessa on erittäin korkeaa osaamista ja asiantuntemusta”, ylistää Suomi-Seuran puheenjohtaja Markus Aaltonen.
Siirtolaisuusinstituutin kesäkuussa 2021 julkaisema Muuttuva ulkosuomalaisuus -tutkimus osoittaa, että tämän päivän ulkosuomalaisia leimaa moninaisuus. Kaksikielisiä ja erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia ulkosuomalaisia on paljon. Joy Wolfram on ollut itse koko elämänsä tavalla tai toisella vähemmistössä. Suomessa hän on suomenruotsalainen, tieteen alalla nainen ja ulkomaisissa tutkimusryhmissä vierasta kansallisuutta.
“On kunnia tulla valituksi niin vaikuttavaan joukkoon ja on myös hienoa, että tieteen ala otettiin näin huomioon Suomi-Seurassa. Tiede kaipaa aina edeltäjiä ja seuraajia. Uskon, että meidän johtajien tärkein rooli on innostaa seuraavaa sukupolvea ajattelemaan uudella tapaa ja tekemään epätavallisiakin ratkaisuja, jotka voivat parantaa maailmaa.”, Wolfram toteaa.
Wolfram tekee tiedeyhteisönsä kanssa töitä lisätäkseen tietoa tieteen tekijöistä ylipäätänsäkin. Hänestä on tärkeää kertoa nuorille ja erityisesti eri marginaaliryhmille tieteen saavutuksista ja mahdollisuuksista. Nyt tekeillä on esimerkiksi tiede-appi, joka tutustuttaa nuoret tieteeseen innostavalla tavalla.
Wolfram kiittelee kotimaisen tieteen monikasvoisuutta. Korkeassa asemassa oleva nainen ei ole suomalaisen tieteen kentällä kummajainen. Yhdysvalloissa hän kohtaa toistuvasti hämmennystä asemastaan ja roolistaan. Apulaisprofessoriksi pääsee harvoin alle kolmekymppinen nainen. Nuori nainen tiedehuipulla on outo lintu.
Vuoden ulkosuomalainen 2021 palkitaan keskiviikkona 22.9. klo 17 – 18 (UTC+2) järjestettävässä etätilaisuudessa. Joy Wolframia haastattelee Vuoden ulkosuomalainen 2020, toimittaja Eeva Lennon. Tapahtuman kielet: englanti, ruotsi. Media on tervetullut tilaisuuteen!
Tilaisuuden ZOOM-linkki on Suomi-Seuran kotisivuilla osoitteessa https://suomi-seura.fi/kuka-on-vuoden-ulkosuomalainen-2021/
Lisätietoa: Suomi-Seuran toiminnanjohtaja Tina Strandberg tina.strandberg@suomi-seura.fi puh. 044 7129 230.
***
Muuttoliikkeen seurauksena maailmalla on 2 miljoonaa suomalaistaustaista henkilöä, joista Suomen kansalaisia 300 000. Suomi-Seura ry on valinnut Vuoden ulkosuomalaisen vuodesta 1993 lähtien. Vuoden ulkosuomalaiseksi valitaan ulkomailla asuva suomalainen tai suomalaisen siirtolaisen jälkeläinen, joka on esimerkiksi menestynyt erityisen hyvin omalla alallaan.
Suomi-Seura ry:n valitsemat Vuoden ulkosuomalaiset:
- 1993 Robert Selvala, amerikansuomalainen FinnFest USA -tapahtuman perustaja
- 1994 Mirja Bolgár, ranskansuomalainen kääntäjä-kirjailija
- 1995 Arvi Tervalampi, ruotsinsuomalainen järjestöaktiivi
- 1996 Karita Mattila, sopraano
- 1997 Jari Litmanen, jalkapalloilija
- 1998 Vieno Williams, suuren siirtolaisaallon amerikansuomalainen edustaja
- 1999 Mika Häkkinen, F1-kuljettaja
- 2000 Linus Torvalds, Linux-käyttöjärjestelmäytimen luoja
- 2001 Matti Salminen, oopperalaulaja
- 2002 Jacob Söderman, oikeusasiamies
- 2003 Kaija Saariaho, säveltäjä
- 2004 Erkki Toivanen, toimittaja
- 2005 Esa-Pekka Salonen, kapellimestari-säveltäjä
- 2006 Saku Koivu, jääkiekkoilija
- 2007 Richard Impola, emeritusprofessori, amerikansuomalainen kääntäjä
- 2008 Bengt Holmström, kansantaloustieteen professori
- 2009 Leena Pasanen, lähetyslääkäri
- 2010 Helena Petäistö, toimittaja-kirjailija
- 2011 Olli Rehn, EU:n talouskomissaari
- 2012 Outi Hovatta, kantasolututkija
- 2013 Osmo Vänskä, kapellimestari
- 2014 Bonita Pietila, televisiotuottaja
- 2015 Mark Levengood, toimittaja, kirjailija
- 2016 Suvi Kauranen, yrittäjä
- 2017 eri maissa toimivat Suomi-koulut
- 2018 Mika Keränen, kirjailija
- 2019 Petteri Taalas, pääsihteeri, Maailman ilmatieteen järjestö (WMO)
- 2020 Eeva Lennon, toimittaja
- 2021 Joy Wolfram, apulaisprofessori, nanotieteilijä
Suomi-Seura ry on ulkosuomalaisuuden asiantuntijajärjestö. Se tarjoaa maailmalla oleville suomalaisille neuvontaa ja toimii ulkosuomalaisten etujärjestönä. Suomi-Seuralla on ulkosuomalaisparlamentti.
Suomi-Seura vahvistaa noin 2 miljoonan ulkosuomalaisen yhteyksiä Suomeen ja tuo ulkosuomalaisuutta näkyväksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Suomi-Seura edistää ulkosuomalaisten ja Suomen välistä vuorovaikutusta, vaalii kulttuurista yhteyttä ja vahvistaa Suomi-kuvaa maailmalla.
Suomi-Seura julkaisee Suomen Silta -lehteä https://suomi-seura.fi/suomen-silta-lehti/
Suomi-Seura kertoi asiasta tiedotteessaan 21.9.2021.
Kommentit
Lähetä kommentti