Etätyö tuottaa väsähtäjiä ja menestyjiä -kysely
Etätyöhön koronan aikana siirtyneissä organisaatioissa herätään nyt pohtimaan, miten poikkeusajoista on selvitty ja onnistutaanko lisääntynyt itseohjautuvuus kääntämään kestäväksi työnteon tavaksi.
Tästä lähtökohdasta YTK-Yhdistyksen jäsenistölle maalis-huhtikuussa toteutetussa ”Työntekijäkokemus 2021” -kyselyssä* selvisi, että haasteita on näköpiirissä. Erityisesti alle 30-vuotiaat kokivat työssäjaksamisensa etätyössä heikentyneen.
Kyselystä on nähtävissä selvä kahtiajako: reilu kolmasosa kokee jaksamisensa ja hyvinvointinsa parantuneen ja vastaavasti reilu kolmasosa niiden heikentyneen. Vastaajien iän suhteen kokemukset jakaantuivat selkeästi: yli puolet alle 30-vuotiaista vastasi jaksamisensa heikentyneen, kun taas yli 30-vuotiaista keskimäärin yli kolmasosa koki jaksamisensa parantuneen. Hälyttävää on, että miltei puolet kaikista vastaajista (46 %) koki työyhteisön vuorovaikutuksen muuttuneen epämieluisaan suuntaan.
Jopa 52 prosenttia alle 30-vuotiaista vastaajista koki työssä jaksamisensa ja hyvinvointinsa vähentyneen (merkitty punaisella) kuluneen 12 kuukauden aikana. Vastaavasti yli 30-vuotiaista keskimäärin reilu kolmannes koki näiden lisääntyneen (merkitty vihreällä). Harmaalla ei muutosta-vastaukset. Työntekijäkokemus 2021 -kysely.* Jaksaminen työssä ja hyvinvointi.
Miten hybridimalli tukee kaikkia?
”Tutkimuksen pohjalta nousee huoli siitä, miten erilaisten ihmisten tarpeet tunnistetaan ja huomioidaan työpaikoilla. Uuden hybridimallin luominen ei ole ihan yksinkertaista, kun toiselle paluu työpaikalle on kauhistus ja toinen odottaa malttamattomana yhteisöllisyyttä. Työpaikoilla tulisi nyt olla intoa ja uteliaisuutta ymmärtää yksilölliset ja hyvinkin laajasti toisistaan eroavat työelämän tarpeet”, pohtii YTK-Yhdistyksen johtaja Ilona Kangas tiedotteessa 28.6.2021.
Erityisesti nuorten tilanne aiheuttaa kyselyn pohjalta huolta. Nuorten hyvinvoinnin heikentymisestä on viime aikoina puhuttu paljon ja kyselytutkimuksen signaali on samansuuntainen. Ikänäkökulma on muutenkin mielenkiintoinen – iän tuoma elämänkokemus voi edesauttaa myös työelämän muutoksissa.
*Työntekijäkokemus 2021 -tutkimus toteutettiin verkkokyselynä maalis-huhtikuussa 2021 edellisen 12 kk:n aikana etätyötä tehneelle 1002 vastaajalle. Kyselyn tavoitteena oli ymmärtää muutosta, jonka siirtyminen etätöihin on saanut aikaan kokemuksissamme työstä. Kysely tehtiin YTK-Yhdistyksen jäsenistölle ja sen toteutti Pentagon Insight ja HR Legal Services.
YTK-Yhdistys on yksi Suomen suurimpia yhdistyksiä. Se toimii lähes 250 000 suomalaisen apuna, innostajana ja mahdollistajana työelämän käänteissä. Yhdistys tarjoaa jäsenille lisäturvaa ja palveluita työelämään. Yhdistyksen jäsenyyteen kuuluvat ammatillinen vastuu- ja oikeusturvavakuutus, vapaa-ajan tapaturmavakuutus, oikeudellinen työsuhdeneuvonta ja lisäksi erilaisia työnhaku- ja urapalveluja, koulutuksia sekä jäsenetuja. www.ytk-yhdistys.fi
Kommentit
Lähetä kommentti